Mijn Hond Genk
In 2007 hadden twee mensen één hond Zeno. Deze hond Zeno, een Amerikaanse Stafford, stond heel centraal in hun relatie. Een hond die onbewust aan de wieg van Mijn Hond Genk VZW gestaan heeft. De Canicross-microbe sloeg snel over van de ene op de andere en het duurde niet lang of Canicross werd een gezamenlijke passie. De eerste wedstrijd werd georganiseerd in 2009.
Met een aantal liefhebbers werd daarna wekelijks verzameld om samen te trainen. De groep groeide gestaag waardoor een concretere en professionelere manier van werken zich opdrong. De trainingen werden chronologisch opgebouwd, er werden start-to-canicross sessies georganiseerd, de verzekering werd uitgewerkt en lidgeld werd ingevoerd. In 2014 werd de feitelijke vereniging een VZW.
-
08/05/2020De stage van JasmineMijn Hond
-
29/03/2020Wat is er mooier dan sportief bezig zijn met je trouwe 4- voeter…?Mijn Hond
-
02/04/2019Trainingsweekend 2019Mijn Hond
-
04/06/2018Onze 1ste wedstrijd.Mijn Hond
-
21/05/2018Promo wedstrijd Mijn Hond GenkVideo
Doel
De club heeft als doel om mensen met een gezamenlijke passie samen te brengen. MHG wilt een club zijn met een lage instapdrempel. Het is de bedoeling dat iedereen er zijn gading kan vinden, zowel de snelle als trage loper, zowel de wedstrijd- als de hobbyloper. De trainingen worden gegeven in 4 groepen zodat elke loper zijn tempo kan kiezen.
Wekelijks wisselt het thema van de les en maandelijks wisselen we van locatie. Hierdoor blijft het voor de hond en het baas een uitdaging. Op vraag geven we ook looptechniek zodat zowel hond als baas kunnen evolueren naar een beter duo.
Twee keer per jaar wordt een start-to-canicross sessie georganiseerd. Op die manier willen we mensen leren kennis maken met de sport. De sessie is samengesteld uit 5 lessen met elke een thema. De laatste les brengen we alle technieken samen.
Veelgestelde vragen
Voor meer informatie kan je steeds contact met onze opnemen.
Canicross is een teamsport, jij en je hond lopen en werken samen.
Canicross is simpel uitgelegd lopen met een steeds aangelijnde hond.
Hoe verloopt een canicrosswedstrijd?
Kort en bondig uitgelegd:
Om de 30 seconden vertrekt één deelnemer met zijn/haar hond. Elk team legt op zijn eigen ritme een afstand af die kan variëren tussen de 800 meter en de 8 km Max. Het parcours bevat zoveel mogelijk aarde- en boswegen, weide en onverharde paden. Drankposten voor loper en hond zijn voorzien onderweg en aan de finish. De wedstrijd is afgelopen wanneer hond en baas samen over de eindstreep komen.
De eerste 3 van elke reeks ontvangen van de organisatie een trofee of een andere naturaprijs. Elke deelnemer ontvangt een naturaprijs. Iedereen, zowel sportfreak als de recreant, ongeacht de leeftijd, kan deelnemen.
Alle hondenrassen en ook kruisingen zijn toegelaten op voorwaarde dat ze in orde zijn met alle vaccinaties en minimum 1jaar zijn. Er zijn meerder reeksen door het indelen in klassen van de te lopen afstand, mannen en vrouwen en dan nog eens rekening houdend met de leeftijd. Ook kinderen onder de 10jaar zijn welkom indien zijn worden vergezeld door een volwassene.
Ga je graag lopen maar vind je alleen lopen niet zo leuk?
Heb je een hond die je elke dag een grote wandeling belooft?
Waarom geen combinatie van de twee? Werk samen aan jullie conditie en kom leren canicrossen!
Ons team leert je de kneepjes van de sport.
Nooit was lopen zo’n leuke bezigheid.
Jaarabonnement: 50 euro (Aparte prijs voor gezinnen)
Steunend lid: 15 euro
Wat bieden wij je voor je lidmaatschap?
- minstens 30 begeleide trainingen
- progressieve uithoudingstrainingen, technische trainingen en heuveltraining
- regelmatige looptesten om je vooruitgang te controleren en te motiveren
- een leuk welkomstgeschenk
- verzekering tijdens alle trainingen en nevenactiviteiten
- gratis uitlenen van team materiaal met onder andere: 2x partytent van 4×8, koffietassen, soeptassen en een grote perculator
Aarzel niet en kom samen lopen! Alle honden zijn welkom. Klik hier om het inschrijvingsformulier in te vullen.
Kijk in de kalender voor de trainingsdata en locaties.
In verschillende dierenspeciaalzaken kan men tuigjes en riemen vinden die worden gebruikt voor de Canicross. Wij hebben op de trainingen ook pasmodellen bij en deze modellen kunnen via onze webshop besteld worden.
- -11 jarigen: Het kind mag beveiligd worden door een volwassene, maar de volwassene mag nooit voor het kind lopen. De volwassene die het kind vergezeld, moet uitgerust zijn met een lijn die langer is dan de lijn van het kind, zodat de volwassene een beetje achter het kind loopt. Hij mag een hand geven aan het kind, maar enkel in de kritieke momenten (zoals de start of een sterke afdaling), voor de rest dient het kind alleen te lopen zonder dat de hond het kind meesleurt. De volwassene is er enkel voor de veiligheid van het kind, en niet om het kind in enige andere vorm te helpen tijdens de wedstrijd. – Voor de kuikentjes mag de volwassene steeds een hand geven aan het kind. De wedstrijddirectie is bevoegd voor het beoordelen van de opvolging van deze regel. Als het dier morfologisch te sterk is voor het kind, kan het kind enkel lopen met een begeleider (na controle door de wedstrijddirectie)
- 11 tot 14 jarigen: Het kind mag enkel de eerste 200m van de wedstrijd beveiligd worden door een volwassene.
Deelnemen aan wedstrijden mag vanaf dat de hond 1jaar is. Het leren lopen kan al vanaf een jongere leeftijd maar dit altijd zonder de hond te overbelasten en zeker kleine afstanden. Het is van belang dat alle gewrichten en botten zich ten volle kunnen ontwikkelen. Vraag dus raad aan uw dierenarts. Het hangt namelijk van ras tot ras af.
De eerste stap is het aanleren van de bevelen die je wilt gaan gebruiken. Enkele voorbeelden hiervoor zijn: links, rechts, door/vooruit, rustig, oké,… Deze bevelen kan je je hond aanleren tijdens wandelingen alvorens hij één jaar oud is.
Wanneer men samen gaat lopen of joggen is het van belang dat men de hond beloont en steeds dezelfde bevelen geeft. De hond moet de training altijd als positief ervaren. Gewoon samen lopen en stelselmatig opbouwen zodat je als duo te weten komt wat jullie aankunnen en waar de grenzen liggen zonder te forceren.
Een andere manier is om de hond duidelijk te maken dat hij aan een gewone leiband niet mag trekken en in een harnas wel mag trekken. Na verloop van tijd zal de hond zijn harnas herkennen en zot van plezier staan om terug te gaan lopen.